Behandling
Utredning

Utredning er noe som gjennomføres i alle behandlingsforløp hos meg. Årsaken til dette er at det er viktig å vite hvilke symptomer, plager og utfordringer klienten har før vi setter i gang med målrettet behandling. Hadde dette vært en side for fysiske sykdommer eller plager, ville alle tatt det som en selvfølge at behandleren gjennomfører en form for utredning / kartlegging av dine plager før du får tilbud om riktig behandling. Du ville kanskje stusset om din fastlege ga deg en vilkårlig behandling før du i det hele tatt hadde fått fortalt hele sykdomsbildet. Som regel gjøres en kortere kartlegging før oppstart av behandling. Jeg tilbyr i tillegg til dette noe som kalles utvidet utredning, som går dypere til verks enn det som er normalt før oppstart av behandling.
Diagnoser
Veldig mange kan synes at det å få en diagnose høres skummelt ut. Som regel handler dette om at vi er redd for å få et stempel som sier noe om vår psykiske helse. Jeg har hørt mange pasienter si at de synes det er ubehagelig med diagnoser fordi de ikke ønsker å stemples som psykisk syk. Samtidig går vi villig til fastlegen og får en diagnose som sier noe om vår fysiske helse. Jeg tenker det handler mye om at vi ikke så ofte snakker om fysiske plager som diagnoser, men mer som plager eller vondter.
Så hva er hensikten med en diagnose? Det er nettopp det å få satt ord på et sett med symptomer slik at vi vet hvilken behandling vi skal sette i gang med. Uten en riktig diagnose vil behandlingen bli lite målrettet, og kanskje til og med helt feil. Feil behandling vil sjelden medføre noen skade, men vil kaste bort din tid og tilfriskningsprossess.
Angst – symptom eller lidelse?
Veldig mange mennsker oppsøker hjelp hos psykolog for angst – da beskrevet som: hjertebank, skjelvinger i kroppen, svetting, svimmelhet, økt puls, trykk i brystet og lignende. Dette er helt klart symptomer forenlig med angst, men finnes også i flere andre typer tilstander som; depresjon, traumelidelser (PTSD), ADHD, bipolar lidelse, og psykoselidelse. Dette gjør det viktig å gjennomføre en kartlegging av symptomer sett opp mot din historikk, og aktuell livssituasjon. På den måten kan vi danne et klart klinisk bilde.
Utredning
En utredning kan være svært nyttig om du ønsker å vite mer om hva som er årsaken til dine plager / symptomer. Det å få et klart bilde av hva du plages av, og hvordan det kan behandles er for mange veldig terapeutisk. Det ufarliggjør ofte plagene, og gjør at vi føler oss mer rolige. En annen årsak til å ta kontakt for utredning er hvis du ønsker å vite mer om årsaken til dine plager, eller trenger en videre henvisning til spesialisthelsetjenesten.
Min erfaring
Jeg har arbeidet flere år innen spesialisthelsetjenesten, da på Distriktspsykiatrisk senter (DPS). Her har jeg vært involvert i en rekke utredninger – alt fra evnetesting til ADHD. Jeg har spesielt god erfaring med utredning av følgende tilstander: depresjon, angstlidelser, traumer, dissosiasjon, ADHD, bipolar lidelse, psykose, schizofreni, personlighetsforstyrrelser.